Från nyexaminerad – till trainee – till produktionsingenjör!

Stockholm, Sverige
2020-03-03
Våra anställda
Halldis Thoroddsen har på kort tid tagit stora kliv hos Octapharma. "Jag har alltid tyckt att läkemedel är spännande. Man gör något vettigt som hjälper andra människor att kunna leva sina liv."

Sverige eller Island? För Halldis Thoroddsen är svaret båda. Hon är född på ön, bodde sina första år i Dalarna – ”pappa fick jobb i Falun som jurist” – innan familjen flyttade tillbaka till Island lagom till skolåldern. Sedan 2013 är hon dock på svensk mark igen.

– När jag skulle plugga min masterutbildning var jag sugen på att göra den utomlands. Jag har alltid haft lite av en ”travel bug” och vill se nya ställen. Svenska universitet har generellt gott rykte och jag hade inte varit i Göteborg tidigare, berättar Halldis.

”Naturligt att jag hamnade här”

Efter avslutade ingenjörsstudier på Chalmers sökte hon till Octapharmas trainee-program och kom in. Tidigare hade isländskan extrajobbat hos en konkurrent och en framtid inom läkemedelsbranschen lockade trots vissa tvivel:

– Jag var faktiskt lite osäker på vad jag skulle göra efter examen, men jag hade läst mycket om produktionsprocesser så i slutändan kändes det ändå naturligt att jag hamnade här.

Inom Octapharmas trainee-program får deltagaren jobba på flera avdelningar – något Hallds tycker är positivt:

– Det finns flera fördelar. Man lär känna många personer, sedan får man lära sig väldigt mycket och se saker ur olika perspektiv.


När en tjänst som produktionsingenjör blev ledig i slutet av den 1,5-åriga trainee-perioden fanns ingen tvekan hos Halldis – hon ville vara kvar:

– När jag kom in var min tanke att jag skulle jobba mer med kvalitet än produktion, men efter att ha testat insåg jag att produktion ändå var mer min grej, säger hon.

Idag har hon tagit steget till produktionsingenjör inom bulk-produktion, där man renar fram proteiner ur blodplasma som senare används i tillverkning av läkemedel. I Halldis roll ingår ansvar för såväl tekniska system, uppdateringar och byten av utrustning i fabriken liksom samordning med andra avdelningar.

– Ena dagen löser man olika problem med utrustningen, nästa dag ansvarar man för inköp av tankar och kärl medan tredje dagen är fylld med möten om kvalitetssäkring eller kvalificering av ny utrustning. Varje dag är verkligen unik.


Vilka egenskaper hos dig själv har du utvecklat under tiden på företaget?
– Ägarskap, helt klart. Jag tar ägarskap i det jag jobbar med. Man känner ett stort ansvar för sina uppgifter och ser till att saker blir gjorda i rätt tid.

Trots att Halldis nu varit hos Octapharma i snart fyra år, trainee-programmet inkluderat, har hon inte bråttom iväg – snarare tvärtom:

– Så länge jag bor i Stockholm finns ingen anledning att byta. Det är bra stämning och alla är trevliga. Det är nästan som att stämningen sitter i väggarna, säger hon och lägger till:

– Fabriken ligger ju också så fint vid vattnet mitt i stan och på sommaren kan man ta ett dopp på lunchen!

Sökord

Careers

Production process

Women in science