”Man måste jobba strategiskt istället för att släcka bränder”

Stockholm, Sweden
2021-04-13
Våra anställda

Intervju: Ziba Josephson, avdelningschef för Assessment & Release Department and OMCL Group

Hon ville ha ett jobb där hon kunde sitta i en ledningsgrupp, vara med och påverka och arbeta strategiskt. Som avdelningschef för Assessment & Release och medlem av Quality Units ledningsgrupp har hon nu den möjligheten. 

     – När jag fick erbjudande om tjänsten på Octapharma låg det helt i linje med min personliga utveckling, säger avdelningschefen Ziba Josephson. 

En annan fördel med jobbet var läget, eftersom Octapharma ligger centralt i Stockholm.

Ziba påminner gärna om att inte glömma pausa och njuta av sitens utsikt över vattnet.

    – Vi sitter jättefint med utsikt över vattnet. Jag brukar säga till min personal att glöm inte att ta en paus och njuta av utsikten, berättar Ziba.

Hon har tidigare arbetat på Astra Zeneca i 16 år och även som konsult och projektledare inom läkemedelsbranschen. Sommaren 2019 tillträdde hon tjänsten som avdelningschef för Assessment & Release på Octapharma.

Efter bl.a. 16 år på Astra Zeneca förstärker Ziba Octapharma sen sommaren 2019.

​​​​​​     – Vi är totalt 23 personer som jobbar med internfrisläppning och myndighetsgodkännande av våra tillverkade produkter innan de kommer ut till våra patienter, berättar Ziba.

Kompetens och systematiskt arbete är viktigt

Ett av Zibas första uppdrag var att kartlägga och identifiera behov av kompetensbreddning.

    – Det är viktigt att vi alltid har personal på plats som har rätt kompetens. Det har vi idag på de flesta områden och vi har ett flöde som fungerar. Det gör att personalen slipper jaga, de arbetar systematiskt och har mindre stress och det är skönt att se. Man måste jobba strategiskt ­så att man slipper släcka bränder, menar Ziba.

Hennes motto: Man måste jobba strategiskt - ­så att man slipper släcka bränder.

Delegerar, informerar och coachar

Ziba vet att hon kan lita på sin personal och att de gör sitt allra bästa.

     – Vi diskuterar allting helt öppet och löser problem tillsammans. Jag försöker inte lösa problemen själv, jag delegerar. Jag informerar och jag coachar. Så fungerar jag. Min teori är att om man löser ett problem man inte har stött ihop med förut så kan det ta längre tid i början, men man vinner den tiden i längden eftersom kunskapen sitter kvar när man har fått kämpa för den. Om problemet sedan återuppstår så går det betydligt fortare att lösa det en andra gång, förklarar Ziba.

Fokusera på styrkorna i teamet

Zibas filosofi är att kunna se att individers olikheter och styrkor – som gör skillnad när man ska bygga ett lag i idrott – eller starkt team på jobbet.
En kan inte vara bra på allt, men många kan vara bra på något, förklarar Ziba.

​​​​​​​I sitt ledarskap har Ziba hämtat en del inspiration från idrottsvärlden.

– Tänk dig en fotbollsspelare som är duktig på att göra mål med sin högerfot. Då ska man stärka den här fotbollsspelaren att bli ännu bättre och starkare med sin högerfot, genom att använda styrkorna som just den personen har. Det är lätt hänt att man vill att fotbollsspelaren måste bli lika bra med vänsterfoten, men det kommer bara resultera i att laget som helhet presterar sämre. Någon annan kanske är bra på att göra mål med vänsterfoten? Att kunna se individers olikheter och styrkor gör skillnad när man ska bygga ett lag i idrott – eller starkt team på jobbet. Att arbeta smart och strategiskt brukar löna sig. En kan inte vara bra på allt, men många kan vara bra på något, avslutar Ziba. 

Ziba är en aktiv, inlyssnande och strukturerad problemlösare, som gärna delar med sig av personliga erfarenhet och är bekväm med att delegera!

Sagt om Ziba som chef:

”Ziba är aktiv, drivande och inlyssnande.”

”Hon är en kreativ, strukturerad problemlösare. Hon delar med sig av sin personliga erfarenhet.”

”Ziba litar på sina medarbetare och är bekväm med att delegera ansvar och uppgifter.”

Sökord

Careers