Stort engagemang för de två bröderna från Estland

2019-03-01
Patient stories
Camilla Haag, Stockholm, Sverige

“Tänk vilken skillnad vi alla gör tillsammans! Det säger jag till mig själv varje dag och känner mig stolt över att det vi gör hjälper andra så mycket. Tillsammans kan vi ge våra patienter möjlighet att uppleva allt som vi annars alltför ofta tar för givet. Vi räddar människors liv, säger Camilla Haag, en 25-årig processoperatör inom tillverkning av immunglobuliner i Stockholm.

Camilla arbetar nattskift och på fritiden gillar hon att rida. “När jag är med min häst kommer jag i kontakt med de enklaste av egenskaper, såsom elegans, skönhet och frihet,” säger Camilla och ler vid tanken.

Kristopher och Robin, Toila, Estland

Bröderna Kristopher, Robin och deras storasyster Mariliis bor i Estland. Som barn diagnostiserades bröderna med den ovanliga immunbristsjukdomen Brutons agammaglobulinemi (XLA) vilket leder till total avsaknad av de antikroppar som normalt skyddar kroppen mot infektioner.

Men trots sjukdomen kan de hantera sin vardag och samtidigt vara en inspirationskälla för andra, som Mariliis beskriver det. ”Kristopher och Robin gör mig till en bättre människa. När jag blir arg över en småsak säger Robin alltid ”Pole vaja kuri!” (”Det är ingen orsak att vara arg”). Det är hans motto! Och jag får styrka från Kristophers ögon. Han är den tysta av de två men han visar mig att man inte behöver vara utåtriktad för att ha självförtroende,” säger Mariliis.

Tack vare behandling med immunglobuliner som stärker deras immunförsvar, är ”pojkarna” nu unga män på 18 respektive 16 år. Utan sin medicinering skulle de inte ha varit med Mariliis och deras familj idag. ”Även om livet tagit oväntade vägar så är mina bröder de mest unika personer man kan tänka sig. Jag är lycklig som får dela mitt liv med dem.”

Sökord

Immunology

Engaging with patients