"Jag försöker alltid tänka på att vi har ett syfte och hjälper patienter varenda dag", säger sydafrikanen.

Stockholm. Sverige
2020-03-03
Våra anställda
Han träffade kärleken på en skidresa i Alperna – och hamnade i Sverige. Nu går idrottsentusiasten Alex Scheepers in på sitt sjunde år som vd för Octapharma.

Pling! Hissdörren på plan sju öppnar sig. Alex Scheepers kliver ut och går med bestämda steg mot sitt kontor. Klockan är strax efter nio och han är några minuter sen till mötet med assistenten Charlotte Juhlin. "Det var min tur att skjutsa dottern till skolan, hon ska vara där vid åtta. Men trafiken tog en stund" säger han och konstaterar roat: "Bara för att man är vd slipper man inte undan jobbet hemma."

Tillsammans med Charlotte går de igenom Alex planering två veckor framåt. Mängder av möten dominerar kalendern. Han passar på att attestera utgifter innan han håller ett kort pulsmöte med fabrikscheferna, som snabbt går igenom nattens produktion av blodplasma. Strax väntar ett nytt möte. "Vi ska träffa projektledningen, målet är att hitta en bättre förståelse för hur mycket resurser ett projekt kräver och hur vi mäter det. Här på fabriken pågår det ständigt olika projekt, investeringarna är enorma och det kräver att vi följer upp allt ännu mer noggrant", berättar han.

”Men jag kan inget om plasma och protein”

Alex beskriver det som ”en överraskning” när han 2013 fick frågan om att bli vd. Att han ens hamnade i Sverige kan också betraktas som en överraskning.

"Jag var i St Anton med mina kompisar när jag träffade min blivande fru, Jeanette. Jag var usel på att åka skidor, men älskade det. Och tur är väl det, annars hade vi ju aldrig träffats (skratt). Just då jobbade jag i Schweiz, så ett tag pendlade jag innan vi bestämde att jag skulle flytta hit".


Via en bekant fick han 2005 tips om en ledig tjänst på Octapharmas ekonomiavdelning. Trots att Alex lett flera företag under sina år i Storbritannien, där han bodde under elva år, hade han inga tankar på att avancera längre än till Octapharmas ledningsgrupp.

- När jag erbjöds vd-tjänsten svarade jag: "Men jag kan inget om plasma och protein”. Svaret löd: ”Nej, men du kan ekonomi”.

Hyllar medarbetarna

En titt på siffrorna visar att det förmodligen stämmer. Under de drygt sex år Alex lett Octapharma har företaget ökat omsättningen, men han tonar dock ner sin egen betydelse:

" Vi är ett dynamiskt och växande företag tack vare engagerade och ansvarstagande medarbetare. Varje dag träffar jag framgångsrika anställda som är väldigt duktiga ledare utan att nödvändigtvis ha någon speciell titel, här leder vi varandra. Det ligger i vårt dna", säger han och fortsätter:

"Alla här delar värderingen att det vi gör bidrar till samhället och gör skillnad i folks liv, vi räddar liv. Jag tror att det påverkar inställningen till jobbet och till att folk gärna stannar kvar här länge. Det definitivt påverkat mig".


Och med sina drygt 15 år på Octapharma är han del av den omtalat familjära stämningen:

"Det är klart att människorna här gör det ännu roligare att gå till jobbet varje dag. Vi har högt i tak, både inom ledningen och runtom på anläggningen. Våra ägare är ofta här, de har en förståelse för verksamheten och deras ledarskap bidrar till det. Företaget och de anställda ”rubs of on each other” till den här mixen".

Hockey favoritsporten

När Alex inte jobbar fylls fritiden av familjen – och sport. Under uppväxten i Sydafrika spelade han rugby, nuförtiden är det hockey som gäller. Tre gånger i veckan tränar han med ”gubblaget” hemma i Sollentuna. Sommartid blir det gärna några rundor golf. "Känslan i hockeyklubbar är i Sverige är samma som när jag höll på med rugby. Det är - all or nothing".

Idrotten är också ett sätt för honom att hantera stressen och pressen det innebär att vara vd för ett stort läkemedelsbolag: "Det är klart en av de största utmaningarna på ett personligt plan. Jag kan inte koppla bort jobbet helt i 24 timmar, men när jag inte är på plats litar jag på att våra team gör sitt jobb. Våra medarbetare är otroligt kompetenta".

Fakta Alex Scheepers
Ålder: 46.
Bor: Sollentuna utanför Stockholm.
Familj: Sambo och två barn.
Roll hos Octapharma: Verkställande direktör
Det visste du inte om mig: Hobby-brygger öl hemma då och då.

Sökord

Careers