Vissa beslut är enklare än andra. Fråga bara Alma Torokoff.

Stockholm, Sverige
2020-04-04
Våra anställda
Hon bestämde sig för att tacka ja till tjänsten hos Octapharma – redan innan arbetsintervjun.

Vissa beslut är enklare än andra. Fråga bara Alma Torokoff.

Hon bestämde sig för att tacka ja till tjänsten hos Octapharma – redan innan arbetsintervjun.

– Jag var lite tidig, gick ner till strandpromenaden och föll direkt: ”Wow, tänk att jobba här och kunna käka lunch precis vid vattnet”, säger processteknikern.

Några minuter hem, ett utmanade jobb och Mälaren runt hörnet. För Alma Torokoff har anställningen hos Octapharma blivit en riktig lyckoträff.

– Jag bor i Kristineberg och det tar mig sex minuter att promenera från dörr till dörr. Det är bara rulla ut ur sängen, klä på sig och sedan gå till jobbet, säger hon med ett skratt.

”Lät som ett spännande företag”

Efter examen i biomedicin vid Edinburghs universitet i Skottland – familjen flyttade dit när Alma var elva – var hon sugen på att testa livet i Stockholm. Octapharma fanns redan då på hennes jobbradar:

– Jag var sugen på läkemedelsbranschen och tyckte att Octapharma lät som ett spännande företag. Jobbet med proteinodling och rening av plasma var väldigt likt mitt examensprojekt, jag sökte faktiskt jobbet innan studierna var klara.

Hon minns första arbetsdagen med skräckblandad förtjusning:

– En fadder visade runt på fabriken, det var massor av korridorer och trappor och allt var så stort. Jag tänkte: ”Jag kommer aldrig hitta här!” Men redan andra dagen kände jag mig mycket lugnare, jag klarade faktiskt av att hitta hur jag skulle gå utan att fråga om vägen.

Varierande arbetsuppgifter

Som processtekniker på Biopharmaceuticals-avdelningen (BIO) ansvarar Alma främst för att odla upp celler – en viktig komponent i framställningen av läkemedel mot blödarsjuka. I hennes arbetsuppgifter ingår även provtagning och analys av odlingarna, bevakning av processerna i framställningen av celler samt dokumentation. Hon gillar variationen:

– Det är olika från dag till dag. Ibland ligger fokus på förberedelser, uppstarter av olika processer och beredning av lösningar. Sedan kan vi vara schemalagda att rena cellskörden från protein, säger hon och fortsätter:

– Läkemedlen som vi framställer här räddar liv, är man blödarsjuk och inte får hjälp riskerar de att dö. Därför känns det som ett viktigt jobb.

Ansvarsfull arbetskultur

Alma beskriver en kultur på företaget där alla tar ansvar för sina arbetsuppgifter – och inte är rädda att erkänna eventuella misstag:

– Integriteten är jätteviktig. Ibland blir det fel och det händer alla, men man har inget att dölja. Då har man en avstämning om vad som hänt, diskuterar och hittar en lösning så det inte händer igen. Det är ju viktigt att rätta till misstagen eftersom vi jobbar med läkemedel.


Vilka egenskaper tycker du är viktigast om man jobbar på Octapharma?
– Teamwork! Man behöver varandras hjälp hela tiden för att allt ska fungera bra, i teamen måste man vara sammansvetsade. Jag har alltid varit bra på att jobba ensam, men här jag lärt mig att alla måste vara inkluderade för att allt ska fungera smidigt.


Fakta Alma Torokoff
Ålder: 23.
Bor: Kristineberg i centrala Stockholm.
Familj: Mamma och 3 yngre syskon i Skottland och pappa och lillebror i Stockholm
Roll hos Octapharma: Processtekniker
Utbildning och bakgrund: BSc (Hons) Biomedical Sciences (Reproductive Biology), tidigare arbetat på Edinburghs flygplats med check-in och boarding.
Det visste du inte om mig: Föddes med sex fingrar på vänsterhanden, extrafingret opererades bort när jag var ett år.

Sökord

Women in science

Careers