Han fick drömjobbet – direkt efter studierna

Stockholm, Sverige
2020-03-25
Våra anställda
Nu har laboratorieingenjören David Lindskog jobbat på Octapharma i fem år. "I vår generation väntas man byta jobb ofta, men jag trivs jättebra här. Jag har haft tur", säger 28-åringen.

Nedanför Octapharmas anläggning på Kungsholmen i centrala Stockholm breder Mälaren ut sig. Här, längs med strandpromenaden, tänker David Lindskog träna öppet vatten-simning inför sommarens Stockholm Triathlon.
– Det är första gången jag kör triathlon och behöver träna på simningen. När det blir varmare kom jag på att man kan simma nära jobbet, berättar David och sveper ut med armen mot vattnet.

”Var min dröm under hela utbildningen”

Bakom honom tornar en röd tegelbyggnad upp sig. En gång i tiden bryggdes det öl här, numera är öltankarna bytta mot labb och tillverkning av livsviktiga mediciner. Ett av labben är Davids arbetsplats sedan fem år tillbaka – dessförinnan pluggade han till civilingenjör i kemi på KTH.
– Att jobba på ett läkemedelsföretag var min dröm under hela utbildningen. När jag hörde att det fanns en tjänst blev jag väldigt glad och sökte direkt.

”Är det så läkemedel tillverkas?”

Första månaderna jobbade han som konsult inom produktionsdokumentation via ett bemanningsföretag ”Det är ett bra sätt att få in foten”, innan en fast tjänst som laboratorieingenjör hos Quality Control (QC) blev ledig.
– Det var väldigt spännande att komma in i branschen och visste inte vad jag kunde förvänta mig. Man fick en aha-upplevelse: ”Jaha, är det så här läkemedel tillverkas?” Jag hade ingen aning om hur strikt det var med detaljerade recept, kvalitetskontroller och så vidare.

”Man har aldrig tråkigt här”

I sin roll ansvarar David för att löpande utföra kemiska analyser av såväl läkemedel som enskilda beståndsdelar och leverera provsvar till berörda avdelningar samt kontrollera att läkemedlen uppfyller kraven på hög kvalitet. Ibland kan analyserna utvecklas till ett detektivarbete:
– Om ett analysresultat hamnat utanför en tillåten gräns behöver man utreda grundorsaken bakom det avvikande resultatet och då behöver man ibland vara kreativ. Problemlösning är spännande, säger han och fortsätter:
– Varje vecka är det en ny utmaning, man har aldrig tråkigt här!

Utbildar andra

Utöver rent analysarbete har han utsetts till en av två metodexperter på sin avdelning, vilket innebär att han utbildar andra på företaget:
– Idag har jag faktiskt mest jobbat med att sätta ihop en Power Point-utbildning för att lära andra hur de ska granska och uppdatera en analysmetod. Den riktar sig dels till cheferna så de förstår flödet i en uppdatering, men också till dem som ska sitta med själva dokumentationen, säger han och funderar:
­– Om jag inte jobbat här hade jag nog blivit lärare.

Hyllar stämningen

Han beskriver arbetstempot som ”lagom högt” och lyfter gärna fram stämningen och kollegorna i teamet:
– Det är ett stort företag, men det känns ändå som att alla känner varandra. I vår grupp är det jätteskön stämning, ska jag vara helt krass tror jag det handlar mycket om att vår chef lyckats bra med rekryteringarna (skratt).

Hur har du utvecklats under din tid på Octapharma?
– Att jag fått mycket bättre självkänsla. Tidigare var jag mer tillbakadragen men nu vågar jag äga frågorna, vilket gör att jag känner både en stolthet och ansvar för jobbet jag gör.


Fakta David Lindskog
Ålder: 28.
Bor: Högdalen i södra Stockholm.
Familj: Mamma, pappa och tre syskon.
Roll hos Octapharma: Laboratorieingenjör/metodexpert.
Utbildning och bakgrund: Civilingenjörsutbildning i kemivetenskap på KTH. Tidigare arbetat på uppdrag av Academic Resource som konsult på Octapharma.
Det visste du inte om mig: Kan dansa streetdance.

Sökord

Drug safety

Production process