"Jag utvecklas fortfarande efter 20 år inom företaget".

Stockholm, Sverige
2020-04-21
Våra anställda
Jag trivs jättebra med kollegorna, det är högt i tak och jag älskar att jobba med människor.

I slutet av 1999 fick hon tips av sin faster att läkemedelsbolaget, som tre år senare skulle köpas upp av Octapharma, sökte personal. En då 24-årig Petra Löfgren hade hunnit jobba i såväl kiosk och livsmedelsbutik som på förskola. Om läkemedelsbranschen kände hon till föga, men skickade in en ansökan:

– Jag hade varken pluggat eller jobbat med läkemedel innan, men tyckte det lät spännande och roligt. Man fick ju också gå internutbildningar och kurser för att lära sig mer, berättar Petra.

Varierande jobb

Hon började som asepttekniker på ”fyllningen”, där läkemedlen i steril miljö bereds och fylls på i behållarna. Idag är hon skiftledare på Large Volume Parenterals (LVP) med ansvar för ett av fem team som går 24-timmarsskift i fabriken alla årets dagar.

– Man kan absolut säga att jag jobbat mig upp (skratt). Sedan tycker jag det är jättebra att det finns utvecklingsmöjligheter och chans att gå internutbildningar. Jag hade inte velat jobba med exakt samma sak i 20 år. Variation är väldigt viktigt för mig, säger Petra.

”Sitter sällan still”

När hennes team kliver på ansvarar Petra som skiftledare för överlämningen från föregående skift ser till att arbetet kommer igång och löser frågor både rörande personal, planering och produktion som kan dyka upp under dagen.

– Min uppgift är bland annat att ha löpande kontroll över produktionen, att hålla ihop allt. Saknas det personal vid någon station kan jag kliva in. Jag sitter sällan still framför datorn!

Fått bättre självkänsla

För Petra har åren på Octapharma inte bara gett henne en chans att ”klättra” internt, hon märker även av förändringar på ett personligt plan:

– När jag var yngre avskydde jag att stå inför folk och redovisa, det var verkligen jättejobbigt, men nu är det inga problem. Här har min självkänsla utvecklats enormt, både privat och yrkesmässigt.

Vad tror du det beror på?

– Det är en kombination av flera saker, dels erfarenhet men också att man fått möjlighet att bredda sina kompetenser inom ledarskap, ägarskap av frågor och planering. Då blir man säkrare i sitt jobb, vilket gett mig en enorm boost.

”Trivs jättebra med kollegorna”

I höst firar Petra 20 år hos Octapharma. Och hon fortsätter gärna i många år till hos företaget:

– Så länge jag utvecklas är jag kvar! Jag trivs jättebra med kollegorna, det är högt i tak och jag älskar att jobba med människor.

Hur ska du fira 20-årsdagen?

– Jag har inte hunnit tänka så långt, men något kul ska vi hitta på! Fira med kollegorna, gå ut och äta vore trevligt.

Fakta Petra Löfgren
Ålder: 44.
Bor: Nacka utanför Stockholm.
Familj: Mamma, pappa, tre syskon och en stor släkt med 43 kusiner.
Roll hos Octapharma: Skiftledare LVP
Utbildning och bakgrund: Handelsprogrammet på gymnasiet, tidigare arbetat i spelbutik, livsmedelsbutik samt förskola.
Det visste du inte om mig: Har hoppat fallskärm och skärmflugit.

Sökord

Careers

Production process