Octapharma var mitt drömföretag när jag pluggade

Stockholm, Sverige
2020-03-31
Våra anställda
Från köksfönstret ser hon jobbet. Men det bekymrar inte Sofie Önnestam – snarare tvärtom. "Octapharma var mitt drömföretag när jag pluggade. Det känns som att cirkeln är sluten", säger projektledaren.

Fågelvägen är det drygt en kilometer. Därnere – för Sofie Önnestams lägenhet ligger på en höjd – brer Octapharmas takåsar ut sig längs med Mälaren. Oftast promenerar hon eller tar cykeln.

– Jag tycker det är jättepositivt att ha så nära till jobbet. Ibland när jag går förbi på fritiden kan jag tänka: Undrar vad de gör därinne just nu, säger Sofie.

Annonsen var helrätt

Efter studier till civilingenjör i teknisk biologi i Linköping och flera års konsultjobb på västkusten tog kärleken Sofie tillbaka till huvudstaden, där hon är uppväxt. När Octapharma senare sökte personal såg hon det som en chans att lämna konsultsvängen:

– När jag såg annonsen kändes det som att den var skriven för mig och jag bestämde mig för att chansa – kanske var det här det drömföretag som jag trott tio år tidigare? När jag pluggade i Linköping var vi nämligen på studiebesök på företaget. De odlade celler och det verkade roligt. Jag tänkte: Här skulle jag vilja jobba när jag blir ”stor”.

"Jag har möjligheter att utvecklas"

Idag har 39-åringen jobbat på Octapharma i fem år. - Jag har svårt att föreställa mig att jobba någon annanstans. Och hon trivs i rollen som projektledare inom Engineering.

– Här får man ta ett stort ansvar om man vill, det finns möjligheter att ta för sig. Man kan vara väldigt delaktig i sin egen utveckling eftersom arbetsuppgifterna så flexibla.

Just nu leder och samordnar hon arbetet med att installera ny utrustning i anläggningen på Kungsholmen. Även ledning av viss ombyggnad av lokalerna ingår. Företaget förbereder inför tillverkning av nya läkemedelsprodukter där Sofie är navet som håller ihop allt på installationssidan. Projektmöten, dokumentation och lösa akuta frågor är bara ett axplock i det komplexa uppdraget.

– Klart att det kan vara stressigt, men 99 % av tiden trivs jag jättebra. Jag skulle inte vilja ha ett jobb där jag gör exakt samma sak varje dag.

Sofie hyllar gemenskapen

Med bakgrund som konsult, där uppdragen kan skifta snabbt, uppskattar Sofie den familjära känslan hos Octapharma. Företaget satsar också medvetet på gemensamma aktiviteter för de anställda:
– Vi har en årlig skidresa jag åkt med på några gånger, det är ett bra sätt att lära känna folk från andra avdelningar, säger Sofie och fortsätter:
– Det finns en gemenskap här jag inte upplevt på andra ställen. Alla hjälps åt, har hög tolerans och vi är måna om varandra. Kanske är det för att vi är ett familjeföretag och det känns inte så hierarkiskt. Jag tycker också det är väldigt transparent, även om beslut ändras på vägen ser man alltid till att informera alla led.

Fakta Sofie Önnestam
Ålder: 39
Bor: Kungsholmen i Stockholm.
Familj: Två barn.
Roll hos Octapharma: Project Manager Technical Unit.
Utbildning: Teknisk biologi, Tekniska högskolan vid Linköpings universitet.
Det visste du inte om mig: Är utbildad bartender.

Sökord

Women in science

Careers