Att sommarjobba på Octapharma

Stockholm
2021-07-02
Våra anställda
Direkt efter studenten 2019 började Meta Nordesjö sommarjobba på avdelningen Quality Assurance (QA) på Octapharma. Nu har hon precis avslutat sitt första studieår på Linköpings universitet och påbörjat tredje sommarsäsongen på Octapharma.
Metas mamma arbetade på Quality Assurance (QA) på Octapharma och det var på den vägen Meta fick in foten i företaget.
Sommaren på Octapharma

För några veckor sedan fortsatte resan som instruktionssamordnare på QA, vilket innebär att Meta administrerar instruktioner som Octapharmas olika avdelningar använder.

- Jag hanterar dokument med instruktioner i olika led. Jag mejlar ut dokument när det efterfrågas, samt tar emot och skriver ut dokument när de är uppdaterade. Jag kontrollerar även att alla dokument, med instruktioner, är signerade innan jag lägger upp dem i ett speciellt dokumentsystem, berättar Meta. Vissa veckor har jag mer att göra, andra mindre, men det rör sig om ca. 15–25 dokument per vecka, som ska ut för implementering.

Meta förklarar att det bästa med att inte vara helt ny på jobbet är att hon känner igen många medarbetare från tidigare somrar. Som instruktionssamordnare har hon dessutom kontakt med kollegor inom olika avdelningar på Octapharma, vilket medför att Meta hela tiden underhåller samt breddar sitt kontaktnät inom företaget. Den familjära gemenskapen bidrar till att Meta trivs.  

På instruktionssamordningen i år är Meta inte ensam sommarjobbare, utan hon har en sommarjobbskollega att dela arbetsuppgifter med. Något som är mycket positivt poängterar hon och berättar:

- Vi arbetar administrativt och det är många dokument som ska hanteras. De har jag tidigare somrar hanterat själv, men nu kan vi dels dela upp arbetet och dels göra det tillsammans. Det gör sommarjobbet extra roligt i år!

Studierna på Linköpings Universitet

Efter sommaren börjar Meta andra året på Linköpings universitet, där hon studerar till att bli gymnasielärare i ämnena matematik och biologi. En utbildning som pågår under fem år. Studierna i biologi har klargjort många av Octapharmas kvalitetsprocesser och Meta har nu större förståelse för varför Octapharma behöver genomföra alla kvalitetskontroller.

- Under kurserna i cellbiologi och mikrobiologi har vi läst om olika kvalitetstester som kan behöva utföras samt testernas funktion. Jag kunde visserligen lite om sådant innan, eftersom mamma har jobbat på Octapharma... Men min förståelse för Octapharmas alla kvalitetsprocesser har blivit ännu tydligare nu, förklarar Meta.

Hon poängterar också att arbetserfarenheten från Octapharma bidragit med kunskap till universitetsstudierna och fortsätter:

- Inlärningsprocessen och förståelse för det vi studerat har underlättats i och med att jag kunnat applicera delar av det jag lärt mig på Octapharma till studierna på universitetet. Exempelvis så har jag hört många termer nämnas på jobbet, vilket lett till att jag inte behövt lära mig massor av nya begrepp - utan de finns i bakhuvudet och är lätta att plocka fram när de behövs.

Självklart tar Meta trapporna – det håller kondition, styrka och balans i schack.

Om du letar efter Meta på hennes fritid, hittar du henne (vintertid) i längdspåret och under sommarmånaderna i skogen, på en orienteringsrunda. Beroende på snöläget åker Meta längdskidor hemmavid i Stockholm, annars bär det av norröver till släktstugan i Dalarna.

 

Vi får äran att ha kvar Meta på Octapharma fram till studiestarten i augusti och vi hoppas vi får se mer av henne i framtiden!