”Jag gillar att starta upp saker”

Stockholm, Sweden
2021-03-17
Våra anställda

Octapharma är ett föränderligt företag med många projekt på gång.  

– Jag trivs med pulsen som finns här, säger Kerstin Aronsson, chef på Octapharma sedan 17 år tillbaka.

Hon insåg tidigt att det fanns energi och entreprenörskap i det familjeägda företaget. Intresset väcktes dessutom av att det började komma nya produkter.

– Det passade mig perfekt! Jag gillar att starta upp saker och jag tycker att det är kul att få ihop en sammanhållning i grupper, säger Kerstin som idag arbetar som avdelningschef samt leder och organiserar verksamheten för Octapharmas ofraktionerade plasmaprodukt.

Kerstin Aronsson, avdelningschef för Octapharmas ofraktionerade plasmaprodukt.

Trivselregler som motiverar

Kerstin brukar hålla utbildning/presentation för alla nyanställda på hennes avdelning. Det är ett sätt för mig att lära känna medarbetarna och vice versa.

– Jag tycker om människor, att få ihop grupper och att skapa lagkänsla. Att bygga just starka och effektiva team - ha fokus på leverans och produktion - är sådant som både utvecklar och utmanar mig som chef. Jag får ofta höra att medarbetare på min avdelning är stolta. När de skrev sina trivselregler själva, skrev de ”kom ihåg att vi räddar liv”. Sådant motiverar mig, berättar Kerstin. Hon anser också att det är respektfullt att lära sig personalens namn på avdelningen/sektionen, även om hon periodvis haft uppemot 90 medarbetare under sig. 

Det är viktigt att lära sig alla medarbetares namn på avdelningen/sektionen, tydliggör Kerstin.

En lagprestation

Kerstin var med och startade upp en produktionslinje för Octapharmas ofraktionerade plasmaprodukt och minns tiden som otroligt utvecklande. Det innebar att hon under 1,5 år arbetade både som tillförordnad sektionschef på Bas 1 och som chef för ena produktionslinjen.

- Vi lärde oss mycket i utvecklingen från projektåret och rutinproduktionen. Just då var det många nyanställningar och utmaningar för att klara av leveranserna. Det var en pärs, men vi gjorde det! Det var en lagprestation av fantastiska, engagerade och kompetenta medarbetare, minns Kerstin.

Fullt fokus...
...på avdelningen för Octapharmas ofraktionerade plasmaprodukt!

Lojalitet och arbetsmiljö

Hon känner en stark lojalitet med företaget, de anställda och tänker mycket på arbetsmiljön.

– Jag har varit med om nedläggningar två gånger tidigare och vet hur snabbt det kan gå. Man måste förstå hur viktigt det är att tänka på kostnader och att man levererar för att kunna ha sitt jobb kvar, menar Kerstin. Som chef har man ett stort ansvar och förtroende. Man kan påverka så mycket positivt och negativt i arbetet och det ska man ha respekt för. Som chef påverkar man medarbetare både på jobbet och hemma och därför är det extra viktigt att skapa en bra arbetsmiljö. Det försöker jag bidra till, avslutar Kerstin.

Hon känner en stark lojalitet med företaget, de anställda och tänker mycket på arbetsmiljön.
Kerstin har ett stort förtroende för sina medarbetare och är tillgänglig för dem när det behövs.

Sagt om Kerstin som chef:

”Kerstin är en stark ledare som följer upp arbetet på avdelningen så att vi uppfyller de mål och krav som vi har på oss.” 

”Kerstin är tydlig med sina förväntningar och värderingar och hon skapar engagemang bland medarbetarna.” 

”Hon håller ihop en grupp, ett företag och tycker om utmaningar.” 

”Hon har ett stort förtroende för sina medarbetare och är tillgänglig för dem när det behövs.” 

”Att ha Kerstin som chef är inspirerande och framför allt kul, då hon i sitt arbete är väldigt engagerad och sitter med stor kunskap om processen.”

Sökord

Women in science

Careers

Production process