”Det bästa med jobbet är sammanhållningen & stämningen!”

Stockholm
2021-12-06
Våra anställda
Julia Karlsson och Pajam Rastegar arbetar båda som läkemedelstekniker. Deras arbetsplats ligger på Kungsholmen i Stockholm, men de läkemedel de tillverkar används för att rädda liv över hela världen.

Julia Karlsson och Pajam Rastegar arbetar på en avdelning som heter ”Basfraktioneringen” där man genom olika processer separerar livsviktiga proteiner från blodplasma och som sedan renas vidare till läkemedel.

- Alla dagar ser olika ut och man upptäcker nya saker hela tiden. Det är inte förrän man kommer till sitt skift som man vet exakt hur arbetspasset kan se ut. Men en sak man kan vara säker på - det är att vi alltid hjälps åt och att det är jättebra sammanhållning, berättar Pajam.

Fysiskt arbete med utvecklingsmöjligheter

Både Julia och Pajam blev rekommenderade att söka till Octapharma av släktingar som också arbetar på företaget.

- Jag ville ha ett jobb där jag får röra på mig, berättar Julia.

Pajam håller med, han vill inte sitta framför en dator hela dagarna men tycker samtidigt att det är skönt att veta att Octapharma är ett företag där man kan utvecklas, om man vill ha andra uppgifter.

– Under mina två år här har jag sett många unga kollegor som jobbat sig upp i företaget. Inte för att de varit tvugna, men för att de haft möjligheten, viljan och drivet. Det gäller att ha rätt attityd, menar Julia.

Ett rent lagarbete

Octapharma är ett familjeägt företag och den familjära känslan genomsyrar hela organisationen. Inför varje skift brukar kollegorna träffas i fikarummet för att dricka kaffe ihop. Arbetet sker sedan till stor del i så kallade renrumsklassade lokaler . För att garantera patientsäkerheten måste personalen passera två olika luftslussar där de byter om till renrumskläder. Väl inne i produktionen utförs arbetet i grupper med egna ansvarsområden. Varje grupp består av 7-8 kollegor.

– Det är ett ganska fysiskt arbete, men vi hjälps alltid åt inom gruppen och har jättefina lyfthjälpmedel, säger Pajam.

Sammanhållen ledighet och bra stämning

Inom Pajam och Julias sektion arbetar de i skift vilket innebär att de både har sammanhållen arbetstid, men även sammanhållen ledighet.

– Vi arbetar sju dagar med förmiddagsskift, eftermiddagsskift och nattskift, därefter har man som regel fem dagar ledigt. Alla avdelningar har lagt upp det lite olika, men vi tycker att det är bra att få längre sammanhållen ledighet, menar Pajam.

Julia, som kommer från Göteborg, tycker att det är ett perfekt upplägg - hon kan åka och hälsa på släkt och vänner några dagar utan att behöva ta ledigt från jobbet.

Men allra mest framhåller Julia och Pajam den goda sammanhållningen och stämningen.

– Man är alltid glad när man kommer till jobbet, vi skrattar och skojar och känner varandra väl och det betyder otroligt mycket, avslutar Pajam.