Utvecklingsmöjligheter inom Octapharma – en traineeresa med Maja Warlin

Stockholm
2024-01-31
Våra anställda

När det kommer till utvecklingsmöjligheter inom Octapharma, är Maja Warlin en inspirerande kollega vars resa hos oss som trainee ger en inblick i möjligheterna som det vårt Corporate Traineeprogram har erbjudit. Här delar Maja med sig av sin bakgrund, erfarenheter och syn på framtiden. 

Maja Warlin, född och uppvuxen i Lund, är Corporate Trainee hos oss på Octapharma, specialiserad inom vår Quality Unit. Efter att ha studerat molekylär bioteknik på LTH i Lund och avslutat sina studier 2021, flyttade Maja till Stockholm men började arbeta i Uppsala, som gruppledare för ett labb som utförde PCR och DNA-sekvensering, innan hon kom till Octapharma. Det öppnade upp för nya strukturer och erfarenheter. 

Vägen till Octapharma
Det allra första mötet med Octapharma var under en arbetsmarknadsmässa vid Lunds universitet. Efter att ha följt Octapharma på LinkedIn under flera år och fascinerats av Octapharmas tillväxt och verksamhet, kände Maja att det var dags för en förändring. Traineeprogrammet; med inriktning mot kvalitetssäkring, lockade henne - och hon ansökte. 

Majas traineeperiod inleddes hösten 2022, och under den första tiden fick hon ta del av och arbeta på olika avdelningar i vår anläggning i Stockholm. Denna erfarenhet gav henne en djup förståelse för Octapharmas verksamhet, från produktion och kvalitetskontroll till finans och projektledning. 

Den 18 månader långa traineeperioden på Octapharma avslutas i april 2024. För Maja har programmet inneburit en omfattande rotation över olika avdelningar och anläggningar. Från att ha utforskat produktionen och analytiska labb till att arbeta med Corporate QC-metodvalideringsteamet i Wien samt fem veckors rotationsjobb på R&D i Heidelberg, har Maja fått en djup förståelse för Octapharmas verksamhet. 

Internationell erfarenhet genom rotation & trainee community 

Under början av 2023 genomförde Maja sin första internationella rotation i Wien. Under fyra veckor, arbetade hon med Corporate QC metod valideringsteamet, som ansvarar för att validera nya analysmetoder. Dessutom fick hon utforska Octapharmas produktionsanläggning i Wien vilket gav fin insikt av produktionsprocesserna i Wien i jämförelse med exempelvis Stockholm, som Maja av naturliga skäl är mer bekant med. 

Maja betonar vikten av att skapa starka relationer med andra trainees och kollegor. Trots många tidigare möten mellan Corporate traineerna, som har varit virtuella på grund av Covid-restriktioner, blev Majas resa till Wien det första fysiska mötet med de sju Corporate trainees som jobbar i Wien. ”Att äntligen ses och arbeta tillsammans gav mig och mina traineekollegor extra värde och vi har knutit starka vänskaps- och arbetsband”, säger Maja. 

Trainees på Octapharma har även haft möjlighet att delta i så kallade "summits", där de har träffats för utbildningar, workshops, praktiska övningar för personlig utveckling och sociala aktiviteter. Dessa möten ger inte bara kunskap om företaget utan främjar också nätverkande och gemenskap bland traineerna. Trainee-communityt har blivit en plats där de delar sina erfarenheter, stödjer varandra och planerar gemensamma aktiviteter. 

Majas dagliga arbete fokuserar på Quality Unit, där hon arbetar med analytiska metoder och troubleshooting under handledning av en erfaren QC-specialist. Mentorskapet sträcker sig över flera nivåer. Hon har en handledare, Ann-Charlotte Hinz inom Quality Unit och en mentor, Susanne Edström, som har gett Maja ett brett företagsperspektiv. Denna kombination av stöd har varit ovärderlig för Majas professionella utveckling. 

"För mig har den största höjdpunkten varit att träffa alla fantastiska människor som arbetar inom olika avdelningar och Siter på Octapharma. Jag är verkligen imponerad av den välkomnande och vänliga atmosfären som genomsyrar Octapharma. De kontakter jag har knutit har redan visat sig vara användbara för mina dagliga arbetsuppgifter. Jag hoppas kunna återgälda all hjälp, jag har fått från kollegor, framöver i mina framtida roller", berättar Maja. 

Framtiden inom Octapharma 

När det kommer till framtiden ser Maja möjligheten att fortsätta sitt engagemang inom Quality Unit, särskilt inom förbättringsarbete för analytiska metoder. Hon poängterar företagets stöd och det breda utbudet av utvecklingsmöjligheter. 

För de som är intresserade av att ansöka till det nya uppdaterade och förbättrade programmet ”International Early Career Program (IECP)”, som lanserades under Q1 2024 och startar i oktober, ger Maja rådet att vara flexibel, öppen för förändringar och framför allt ha en vilja att ständigt lära sig nya saker. Det nya programmet innebär många nya erfarenheter och är inte bara ett arbete utan en resa av personlig och professionell tillväxt. 

Octapharmas nya program IECP är kopplat till fördefinierade nya positioner, på våra Siter i Europa, för att stödja unga talanger i att utvecklas snabbare. Många guldkorn, som internationella rotationer, summits och praktiska utbildningar, kommer att finnas kvar, medan vissa delar förfinas, förbättras och utvecklas. Octapharma strävar efter att bygga starka nätverk och rusta unga talanger med de färdigheter som krävs för att möta framtidens utmaningar inom biofarmaceutisk forskning och produktion. En unik miljö för professionell tillväxt och utveckling. 

International Early Career Program

Ett tvåårigt program som riktar sig mot unga med en universitetsutbildning, som är i starten av sina karriärer. Vi tar emot ansökningar från januari till april 2024.