En helt ny värld.

Stockholm, Sverige
2020-04-27
Våra anställda
Så beskriver processoperatören Mateo Olofsson sitt första möte med Octapharma. "Direkt efter första intervjun åkte jag hem och googlade allt om blodplasma", säger 24-åringen.

Han hade precis tagit en paus från studierna i datateknik på KTH när en kompis, som redan jobbade på Octapharma, tipsade om att de sökte folk. Mateo hade ingen jättekoll på läkemedelsbranschen men blev intresserad:

– Det passade mig ganska perfekt att börja jobba just då. Jag var lite skoltrött och ville göra något helt annat men samtidigt göra nytta, vilket jag kände att Octapharma kunde erbjuda, berättar han.

”Det var lite av en chock”

Mateo minns sin första arbetsdag med skräckblandad förtjusning. Han fick ett bra intryck av arbetsplatsen och kollegorna. Annat var det med blodplasman – trots sin research på nätet:

– För mig, liksom för många andra som inte varit i kontakt med plasma tidigare, var det något helt nytt. Den var inte röd, utan kunde vara gul, grön och rosa. Jag fick lära mig att färgen beror på kroppsbyggnad och vilka proteiner personen haft i kroppen. Det var lite av en chock, men väldigt kul och spännande med många nya intryck!

”Mycket ska göras på tolv timmar”

I rollen som processoperatör är Mateo med i själva produktionen av läkemedel som baseras på blodplasma och senare ges till bl a blödarsjuka, Han häller i plasman i olika tankar, tar prover och ser till att plasman renas innan den fylls i påsar – och sedan skickas på extrakontroll. Därefter fryses allt in i fyra timmar och sedan ska plasman kontrolleras igen innan den kan paketeras inför nästa fas i produktionen.

– Det är ett fysiskt jobb som kräver en hel del av en, mycket ska göras på tolv timmar. Man står mycket, bär runt på saker och är igång. Det gäller att vänja in kroppen för arbetet. Första dagarna var man riktigt trött, säger han och passar på att hylla kollegorna:

– Vi har en väldigt bra stämning där alla kämpar för att allt ska rulla. Chefen jobbar minst lika hårt som vi och sådant uppskattas alltid!

Tillbaka i plugget

Mateo jobbar nattskift, vilket innebär arbetstid mellan 19.30 och 06.30 i tre dagar innan fyra dagars ledighet tar vid.

– I början var det lite tufft att jobba så långa pass men, man vänjer sig. Sedan är jag verkligen en nattmänniska, det är något jag kanske inte trodde innan.

Nu har du jobbat här i dryga året, hur brukar du beskriva Octapharma för andra?
– Att det är ett företag med extremt trevlig och familjär stämning. Man bryr sig om sina anställda. Vårt jobb är livsviktigt för de patienter som har behov av våra läkemedel. Jag tycker också vi har bra fokus på hållbarhet. Medicinerna vi tillverkar ska fungera på lång sikt och ha högsta kvalitet.


Fakta Mateo Olofsson
Ålder: 24
Bor: Järna utanför Stockholm.
Familj: Mamma, pappa, tre syskon.
Roll hos Octapharma: Processoperatör
Utbildning och bakgrund: Studerar till civilingenjör inom datateknik på Kungliga Tekniska Högskolan. Har tidigare jobbat på Klarna.
Det visste du inte om mig: Har hoppat ett av världens högsta bungyjump, 150 meter över marken i regnskogen.

Sökord

Careers

Distribution and supply chain

Production process