Jag gillar när det är lite tempo, lite press och man måste lösa problem

Stockholm, Sverige
2020-03-03
Våra anställda
Plötsligt stannar maskinen som sätter på gummiproppar på flaskorna i fabriken. Åke Anderssons team kallas dit för att blixtsnabbt få igång den igen. "Jag gillar när det är lite tempo, lite press, man måste lösa problem", säger el- & automationsingenjören.

Våren 2013. Åke Andersson har mentalt börjat förbereda sig för ett liv på Madagaskar, dit hans fru och två barn redan flyttat. Just då är dock alla samlade i Sverige eftersom paret väntar sitt tredje barn. Svärmor hör av sig: det politiska läget på ön har kraftigt försämrats och hon avråder från flytt.

– Vi hade en plan att bosätta oss där permanent hela familjen. Vi byggde hus och barnen gick i fransk skola. Samtidigt, när det blev skakigt kände min hustru att de 1,5 åren hon och barnen bott där var lagom, berättar Åke.

"En i gänget från första dagen"

För hans egen del innebar familjens beslut en fortsättning på Octapharma, företaget han arbetat på sedan fem år tillbaka. Hit kom han under 2008, när en av hustrus vänner tipsade honom om att företaget sökte tekniker inom el- och styrsystem. Åke, som råkade jobba just med dessa frågor i en annan bransch, nappade:

– Vi byggde växthusanläggningar både i Sverige och utomlands, vilket gjorde att jag ofta kunde vara borta fem dagar i veckan. Innan vi hade fått barn så funkade det, men nu ville jag kunna komma hem snabbt om det behövs, säger han och fortsätter:

– När jag var på intervju visade chefen runt mig på anläggningen och jag kände igen styrsystemen, så jag kände mig relativt trygg i att jag skulle fixa allt rent tekniskt.

Hur minns du första arbetsdagen?
– Det var ju lite nervöst med nya kollegor, man vet ju aldrig riktigt vad man ger sig in på. Men jag kände mig verkligen väl mottagen. Redan från första dagen var man en i gänget.

”Vi är med i både stort och smått”

Nu är Åke inne på sitt elfte år hos Octapharma. Tillsammans med sitt team är han ansvarig för att teknik och styrsystem fungerar som de ska på anläggningen. I deras uppdrag ingår även elförsörjningen av fabriken. De jobbar dagtid, men alla i teamet är schemalagda med beredskapstjänst om något händer utanför ordinarie arbetstid.

– Jag brukar säga att vår avdelning är inblandad i allt som har en sladd i sig. Ska man sätta in en ventil i en tank är vi där, ska man byta ett helt styrsystem är vi där. Vi är med i både stort och smått. Grundtanken är ju att fabriken ska rulla, helst utan att saker går sönder.

Hur vill du beskriva Octapharma som arbetsplats?
– Det är ett företag som ger en möjligheter att jobba med olika saker från dag till dag. Det är verkligen inget statiskt arbete. Vi har också en väldigt god kamratanda. Det är svårt att sätta fingret på, men jag tror det beror på att företaget är familjeägt. De har en långsiktig strategi, vilket ger trygga anställda.

"Jag brinner för hållbarhet"

Just långsiktigheten – eller hållbarheten om man så vill – är ett perspektiv som Åke försöker hålla även i sin dagliga yrkesutövning: "Vi bygger ju lösningar som ska hålla 20–30 år. Säg att vi utvecklar ett nytt styrsystem, då måste vi både tänka på hur systemet ska funka så länge, men också att framtidens operatör förstår hur det funkar. Och då måste man ha ett tänk kring hur man utbildar operatörer. Det är sådana frågor jag brinner för".

Fakta Åke Andersson
Ålder: 49.
Bor: Segeltorp i södra Stockholm.
Familj: Fru, tre barn.
Roll hos Octapharma: El- & automationsingenjör
Utbildning och bakgrund: Gymnasieingenjör, el-teleteknisk fyraårig linje. Började jobba som plåtslagare i familjeföretaget parallellt med skolan och efter militärtjänsten.
Det visste du inte om mig: Är troende och aktiv kristen.

Sökord

Production process

Distribution and supply chain