”Vi ska hitta morgondagens livräddare”

Stockholm
2021-10-12
Våra anställda
Emelie Lingmark började som läkemedelstekniker på Octapharma redan som 19-åring, men är idag en vass rekryteringsspecialist.
– Jag är ett levande bevis på att det finns möjligheter att växa internt. Det går att byta spår för den som är intresserad, berättar Emelie.

När Emelie kom till Octapharma 2011 hade hon nyss tagit studenten. Mycket har hänt sedan dess berättar hon och fortsätter:

– Jag minns att det var överväldigande, då läkemedelsbranschen var något helt nytt för mig och jag hade inte någon arbetslivserfarenhet inom branschen, med GMP (God tillverkningssed) och allt vad det innebär. Att arbeta som läkemedelstekniker var ett jättebra första jobb och jag trivdes otroligt bra från första början. Det var spännande att komma in i en så stor organisation väldigt tidigt i karriären. Det är ett familjärt och öppet klimat på Octapharma samtidigt som vi producerar livsviktiga produkter, och det var det som fick mig att stanna.

Intresset för personalfrågor väcktes

Emelie fick under de första åren möjlighet att arbeta på flera olika avdelningar inom produktion. I samband med en omorganisation inom Octapharma väcktes intresset för personalfrågor och organisationer.

– Med det växande intresset blev målet att läsa en utbildning inom personal- och arbetsliv och jag valde därför att studera vidare på Stockholms universitet. Under studietiden kunde jag fortsätta att arbeta som läkemedelstekniker på Octapharma varje sommar. Det var toppen att alltid ha sommarjobbet säkrat, säger Emelie med ett leende på läpparna. Därtill poängterar hon - att hon parallellt med utbildningen - passade på att arbeta på olika rekryterings- och bemanningsföretag för att få praktisk arbetslivserfarenhet inom området.

Rollen som rekryteringsspecialist

Under 2020 började Emelie återigen arbeta heltid på Octapharma, men nu som en del av HR-teamet. I rollen som rekryteringsspecialist stöttar hon Octapharmas chefer i deras rekryteringsprocesser.

– Mitt arbete innebär bland annat att vara ett coachande stöd gentemot ansvarig chef genom hela rekryteringscykeln. Jag tolkar och utbildar chefer i tester som visar kandidatens personlighet eller problemlösningsförmåga och utvärderar resultaten. Andra delar som ingår i rollen är att skapa arbetsprover tillsammans med rekryterande chef. Sedan arbetar jag en del med marknadsföring och samarbeten mot universitet och yrkeshögskolor. Vi har även organiserat HR-arbetet så att vi i teamet är kontaktpersoner för olika avdelningar. Jag är ansvarig ut mot produktionen tillsammans med en av mina kollegor i frågor som rör personalärenden.

Utveckling och utmaning varje dag

Att se och ta tillvara individers potential är självklart för Emelie i rollen som rekryteringsspecialist, men också något som hon själv har fått erfara.

–Jag har fått mycket utrymme och känner förtroende här på Octapharma. Som nyutexaminerad hade jag inte praktisk arbetslivserfarenhet inom hela HR-området, men det finns alltid erfarna och duktiga kollegor att bolla med. Hos oss är det okej att göra fel och det finns en trygghet här och ett öppet arbetsklimat.

Att sitta i förhandlingar med våra fackliga parter är något som jag inte hade testat på innan, men jag tycker är väldigt spännande. Arbetsrätten har jag alltid tyckt varit superintressant och att jag kunde få komma i kontakt med det så här tidigt i min karriär var inte något som jag hade förväntat mig. Det är jag jätteglad för, berättar Emelie.

Från kandidat till medarbetare

Att arbeta med rekrytering på en HR-avdelning är annorlunda mot att arbeta på ett rekryteringsföretag.

– Här får jag vara med i hela flödet. Jag känner ett stort engagemang när jag rekryterar till ett bolag som jag själv jobbar på. Att först få träffa kandidaten och sedan se att personen trivs och växer och utvecklas internt i organisationen. Det är jättehäftigt! Jag känner organisationen väl, förstår en del av de utmaningar som en avdelning står inför så jag får ha det här långsiktiga tänket.

Samtidigt sporras hon mycket av förändringsarbete och förbättringsarbete och har många idéer:

–Vi ska hitta morgondagens livräddare! Det är otroligt roligt att få vara med och hitta potentiella medarbetare som bidrar till långsiktig utvecklingen av Octapharma och som gör så att vi kan leverera våra läkemedel till patienter, avslutar Emelie.