Han tog chansen att göra karriär på Octapharma

Stockholm
2021-09-21
Våra anställda
Jonas Bergvall började som operatör direkt efter gymnasiet och idag är han chef för Material Management inom Supply Chain.
– Jag har arbetat på Octapharma i 18 år och hoppas att jag kan jobba här i många år till, säger Jonas Bergvall, som tog chansen att göra karriär inom företaget.

Året var 2003 och det var en kompis som rekommenderade Jonas att söka arbete på Octapharma. Jonas hade precis tagit studenten och tänkte att det kunde vara bra att arbeta ett tag och sedan studera vidare.

    – Jag började som operatör på SDC (Singel Donation Control), där jag kontrollerade all inkommande plasma. Jag hade jättebra arbetskamrater och det var ett fysiskt tufft arbete och många tunga lyft. Min chef visste dock att jag var nyfiken på att testa andra arbetsuppgifter, berättar Jonas.

Omställning från fysiskt arbete till skrivbordsarbete

En dag dök det upp ett vikariat som produktionsplanerare och Jonas blev erbjuden att testa, vilket han tackade ja till.

– Trots att jag hade arbetat på Octapharma i flera år var det som att komma till en ny värld. Jag gick från att arbeta fysiskt till att sitta vid ett skrivbord hela dagarna. Som produktionsplanerare skulle jag plötsligt planera all produktion från fraktion II till färdig flaska. Det var en stor omställning och det tog närmare 2 år innan jag fick kontroll på alla delar. Som produktionsplanerare gör man bland annat schemat för vad som ska produceras och när allt ska ske. Många är beroende av produktionsschemat, allt från lab till teknik för underhåll och man behöver exempelvis veta vilka marknader som olika batcher ska till. Det är ett meningsfullt arbete där man behöver ha kontakt med många olika personer inom företaget, säger Jonas.

Utvecklades och fick jobb som chef

Tjänsten som produktionsplanerare var till en början ett vikariat men blev sedan permanent.

– Jobbet var väldigt utvecklande för mig och det gjorde att jag fick gå utanför min komfortzon. Jag var väldigt blyg när jag var yngre i skolan men här fick jag öva på att bli mer social och utåtriktad, vilket är bra om man ska jobba med produktionsplanering. Fördelen var också att företaget på den tiden inte var så stort som idag. Efter 3–4 år slutade min chef och jag fick då testa att vara tillförordnad chef under några månader. Det är klart att det är en stor utmaning att gå från att vara en del i gruppen till att vara chef för samma grupp men det gick bra. Jag gick sedan tillbaka till min tjänst som produktionsplanerare men 2016 fick jag chansen att bli chef permanent och har varit det sedan dess, berättar Jonas.

Utmaning få tag på material under Covid-19

Idag arbetar Jonas som chef för Material Management. Avdelningens huvudsakliga ansvarsområden är produktionsplanering och materialplanering.

–  Octapharma har vuxit väldigt mycket. Numera är det fyra personer som sköter produktionsplaneringen där det från början bara var jag. Sedan har vi tre personer som sköter materialplaneringen. De ansvarar för att köpa hem allt produktionsmaterial och det har varit en stor utmaning nu under Covid-tiden. I början var det handsprit och munskydd och liknande som var svårt att få tag på men nu har världen kommit ifatt. Nu är det mer produktionsmaterial som börjar bli tufft. Man kan inte bara byta ut ett filter utan det måste valideras enligt konstens alla regler, förklarar Jonas som även ansvarar även för koordinering av leveranser av färdigproducerad produkt till kund och till packsiterna i Wien och Dessau.

Måste agera direkt

Chefsrollen på Material Management innehåller ett brett spektrum av arbetsuppgifter.

– Jag trivs väldigt bra med den här operativa verksamheten. Det är roligt för vi sitter som spindeln i nätet eftersom vi planerar produktionen. Om man har ett problem måste man agera på det väldigt snabbt. Man kan inte vänta en vecka utan måste göra det nu vilket gör arbetet väldigt "hands on". Samma sak på materialsidan att har man inte fått hem en leverans då måste man jaga leverantören och jag gillar den typen av operativt arbete. Sedan finns det så klart dagar när jag känner att tänk om jag visste exakt vad jag ska göra när jag går till jobbet och kommer hem och har gjort det, för det svänger fort och nya saker dyker upp hela tiden. Men jag tycker att arbetet är väldigt stimulerande, säger Jonas.

En otrolig resa på Octapharma

Jonas konstaterar han har spenderat halva sitt liv på Octapharma.

 – Jag trivs väldigt bra här och tycker om att det är ett familjeägt företag. Det är korta beslutsvägar och bra kollegor. Om jag behöver prata med någon kan jag ringa direkt och få svar på en fråga. Sedan är det ett jättefint kontor och vackra omgivningar.

Om man jämför med när jag började är det en otrolig resa som Octapharma har gjort här i Stockholm. Själv har jag ingen tjusig utbildning att skylta med utan gick direkt hit efter gymnasiet. Sedan har jag fått chansen att utvecklas här på företaget och det tycker jag är väldigt häftigt. Tiden har gått fort, jag har redan varit här i 18 år och jag hoppas att det blir många år till, avslutar Jonas.