"Sommarjobbet inom Octapharma fick mig att plugga till apotekare".

Stockholm, Sverige
2020-02-24
Våra anställda
Idag är Periya Rafiei fast anställd på företaget som QP/Release Officer. "Det påverkade både mitt val av utbildning och framtida arbetsplats", säger 25-årigen.

Högt i tak, stort ljusinsläpp tack vare de enorma fönstren mot gården – och god mat. Här, i matsalen, passar Periya Rafiei gärna på att luncha med mamma Fery när båda kan.

– Det är faktiskt jättekul att kunna träffas på jobbet. När jag pluggade i Uppsala träffades vi oftast bara på helger, men nu hinner vi ses och umgås lite under vardagen också, berättar Periya Rafiei.

Hon fick in foten på Octapharma via mamma, som jobbat här sedan början av 2000-talet. Företaget ger nämligen anställdas barn möjlighet att söka sommarjobb före alla andra.

– Personligen tycker jag det är fantastiskt att man jobbar på det sättet. Det går helt i linje med att det är ett familjeägt företag.

”Givet att söka jobb här”

Periya hade precis gått ut gymnasiet när hon sommarjobbade i läkemedelsfabriken på Kungsholmen första gången, vilket fick henne att söka till apotekarprogrammet på Uppsala Universitet. Under studietiden extrajobbade hon på Octapharma varje sommar.

– Det var absolut givet att söka jobb här efter examen, jag kände mig redan hemma och var bekväm med kollegorna. Jag hade precis genomfört min praktik på ett apotek men kände inte att det passade mig yrkesmässigt.

Direkt efter examen 2017 fick Periya anställning som Release Officer. Det ligger på hennes bord att slutgodkänna batcher av färdig produkt från blodplasma eller rekombinant tillverkning. Hon går noggrant igenom dokumentation, produktionsprocessen, tester som gjorts och eventuella avvikelser. Sedan en tid tillbaka är hon även QP (Qualified Person), vilket bland annat betyder att hon tillsammans med andra QP:s ansvarar för att produkterna som säljs har tillstånd och uppfyller kvalitetskrav i respektive land.

– Först jobbade jag enbart med release men blev snabbt intresserad av QP-rollen och fick gehör för mina önskemål. Jag har väldigt bra stöd från cheferna och rollerna går ihop väldigt väl, säger hon och beskriver sitt uppdrag:

– I korthet kan man säga att jag ska skapa mig en helhetsbild av varje batch och bedöma om den är okej att släppa till marknaden, både i Sverige och utomlands.

Vad jobbar du med just nu?

– Idag har jag mest suttit med frisläppning av färdigpackad produkt till marknaden, alltså undersökt om den uppfyllt alla krav. Jag har också arbetat med uppdatering av våra instruktioner som vi dagligen jobbar utifrån.

Tiden på Octapharma har utvecklat henne såväl inom yrket som personligt, tycker Periya: "Jag har blivit mognare och står på mig även om någon i omgivningen tycker annorlunda. Där har jag vuxit! Jag brinner lite extra för integritet, framförallt eftersom det krävs i våra roller när vi tar beslut som kan påverka andra delar av företaget. Vi måste hela tiden tänka på helheten och då krävs att man har integritet och vågar stå på sig hela vägen".

Fakta Periya Rafiei
Ålder: 25.
Bor: Solna i norra Stockholm.
Familj: Sambo, hund, mamma, pappa och syster.
Roll hos Octapharma: QP/Release Officer.
Utbildning och bakgrund: Apotekarexamen från Uppsala universitet.
Det visste du inte om mig: Är livrädd för hästar.

Sökord

Women in science

Production process